Restaurangstolar, kaffeapparater eller bilar som leasas. Lastbilar och grävskopor på avbetalning. Ja idag är det vanligt att företagare väljer att inte binda sitt kapital i utrustning.

”Det här är inte fråga om lantbrukaren med traktorn. Idag gäller det här i princip allt”, säger Ulf Möller, ansvarig för skog- och lantbruk på Swedbank. Undantaget, menar han, är om ett företag har överskottslikviditet, då det ju självklart blir rimligare att köpa utrustningen.

Vad är då skillnaden mellan att avbetala och leasa?

”Vid avbetalning, köper du utrustningen och redovisar den i din balansräkning, även om den du tagit lånet från har äganderättsförbehåll tills du betalat av. Leasar du, så hyr du”, förklarar Ulf Möller.

Stora företag, leasar ofta allt som finns inom kontorets väggar, från arbetsplatser till kopiatorer, och det är ofta ett strategiskt val för att man vill använda sitt kapital till andra saker än att köpa utrustning.

Vad som är bäst av leasing eller avbetalning går inte att säga. Vid leasing behöver man inte så mycket startkapital, och man slipper oftast kontantinsatsen, som generellt sett är 20 procent vid avbetalning, men man får självklart en högre månadskostnad.*

Vid avbetalning har du fördelen att när avbetalningen väl är klar, så äger du utrustningen, och du har ett restvärde som du kan använda när du byter till ny utrustning. Dessutom kan du bokföra den bland dina tillgångar och får en större balansräkning, vilket ger mer tyngd i bolaget.

”Ett åkeri som har fem lastbilar, jobbar gärna med avbetalning”, kommenterar Ulf Möller. ”Har du däremot behov av en bil, kanske du leasar den.”

Båda finansieringssätten växer

”Idag finns det inte många företag som säljer en produkt som inte erbjuder avbetalning, även om det är en mindre produkt. Och det mesta inom utrustning går att leasa”, säger Ulf Möller.

Samägande inom skog och lantbruk

Ett annat finansieringsalternativ som används primärt inom skog och lantbruk, är att samäga maskiner, som för exempelvis en skördetröska, där man använder utrustningen relativt få arbetstimmar per år. Fördelen är att maskinen får fler timmar per år, vilket resulterar i lägre kostnad per timme. En nackdel kan ju vara att man måste kompromissa om exakt när jobbet blir gjort.