”Det var svåra år. Vi fick låna pengar av släktingar, men det var många gånger jag undrade hur vi skulle klara nästa mål mat”, säger Lalitha. Det riktiga dråpslaget kom när jag fick veta att min mans ben behövde amputeras.

Det ställde familjen inför svåra beslut. Vilka möjliga alternativ fanns det till mannens inkomster? Lalitha och hennes man bestämde sig för att försöka starta en liten affär. De började sälja handrullade cigaretter, kakor och karameller. Det var svårt att få något överskott på affärerna. På Hand in Hand tror vi att lösningen för att bekämpa fattigdom är små familjeägda företag och på människors egen förmåga att förändra sina liv. Vändningen kom när en självhjälpsgrupp startade i byn.

Lalitha gick kurser i sparande, bokföring, redovisning och småföretagande. På så sätt kunde hon ta ett lån på 10 000 rupees (1 300kronor). Det räckte till ett kylskåp och fler varor i affären. Nu kan hon sälja kylda drycker och yoghurt, det har höjt dagskassan avsevärt. En del sparar hon för att kunna öka sortimentet i affären.

”Jag är säker på att våra inkomster kommer att öka”, säger Lalitha med tillförsikt.